Documentaire MercyKilling (Luk Dewulf en Inge Wagemakers)

13/04/2018 19:30 - 22:00

#mercykilling is een beklijvend verhaal dat zich afspeelt in Oeganda over de strijd van ouders die een kind met een beperking moeten opvoeden. Het is al zwaar om dat in België voor elkaar te krijgen, in een arm land als Oeganda is het bijna onmogelijk.
Hoeveel eten geef je je kind met een beperking als je minder dan 1 dollar per dag verdient en je 6 andere kinderen hebt?
Hoeveel beledigingen kan je verdragen?
Hoeveel jaren hou je het vol om je kind op je rug te dragen als je dagelijks urenlang de akkers ploegt?
Voor sommige ouders is het na een tijd genoeg geweest. De ene ouder verhongert zijn kind, de andere geeft niet de noodzakelijke medicijnen … Andere ouders gaan nog een stap verder en vermoorden hun kind op brutale wijze. De moorden gebeuren in het verborgene achter gesloten deuren door ouders die opgeven. Ze geven zichzelf genade, vandaar de naam ‘genademoord’ of ‘mercykilling’.

Luk Dewulf en Inge Wagemakers uit de Groenenhoek interviewden afgelopen zomer in Oeganda verschillende ouders van kinderen met een beperking. Elk van hen gaat op een andere manier om met die realiteit. Je hoort verschillende getuigenissen. Die van moeder Mary bijvoorbeeld die je op de foto ziet. Haar dochter Karen van 3 jaar heeft klompvoeten. Toen Inge en Luk haar ontmoetten, merkten ze dat ze ziek was en gingen ze met haar naar het gezondheidscentrum. De kleuter leed aan de meest agressieve vorm van malaria. Als ze toen niet hadden ingegrepen en medicijnen hadden gekocht, was ze binnen de 3 dagen gestorven. Karen leeft nog, maar twee getuigenissen komen van moeders die – voor het eerste – een gruwelijke moord bekennen. Het was hen na vele jaren teveel geworden.

Luk & Inge wonnen al verschillende persprijzen. Ze geven na de vertoning een woordje uitleg en kunnen vragen beantwoorden in een Q&A.

Documentaire: 52 min – Q&A: 20 min – nederlandstalige voice-over – nederlands ondertiteld.

Portfolio

Ticket Type Price Cart
Documentaire Mercy Killing - 13-4-2018 - 19u30 8,00

In winkelmand